Reklama
 
Blog | [email protected]

Jak dlouho se ještě Babišem necháme podvádět?

Ve čtvrtek v odpoledních hodinách rozvířila klidné politické vody uprostřed okurkové sezóny zpráva o doručení žádosti policie o vydání šéfa hnutí ANO Andreje Babiše a jeho 1. místopředsedy Jaroslava Faltýnka k trestnímu stíhání. 

Jedná se o naprosto klíčový moment letošní předvolební kampaně, který ji samou ještě více vyostří a zformuje.

Šokem však plánované obvinění těchto mužů z dotačního podvodu rozhodně není. O kauze Čapí hnízdo ví česká veřejnost více jak 1,5 roku. Překvapující spíše je, že až teď se policisté odhodlali k tomuto kroku, přestože se o tom v politických kruzích hovoří od počátku roku. Ani tento fakt ale není nijak zásadně znepokojivý.

Mnohem znepokojující je skutečnost, že tato kauza společně se svými protagonisty, tedy Babišem a Faltýnkem postupně rozmetává poslední zbytky politické kultury a slušnosti v naší zemi.

Sama žádost o vydání poslanců k trestnímu stíhání je totiž ve všech vyspělých a civilizovaných zemích jednoznačným důvodem pro odchod z aktivního politického života, a to i v případě řadových poslanců, natož vedoucích představitelů favorita voleb.

Připomeňme si například události z klíčového roku 2013, kdy nebyl obviněn ani poslanec či dokonce politik, ale pouze nejbližší spolupracovnice premiéra na Úřadu vlády. Premiér tehdy automaticky vyvodil osobní odpovědnost, tedy rezignoval a tím padla i celá jeho vláda. Tato událost následně katapultovala Babiše a jeho nohsledy do ministerských křesel.

V případě Andreje Babiše to dokonce není jediná kauza, kdy je „pan čistý“ přistižen v nedbalkách, zmiňme třeba kauzu korunových dluhopisů či odposlechů.

Babiš již několikrát svým chováním potvrdil, že nemá žádné morální ani jiné zábrany a proto by, přiznávám, bylo velmi naivní od něj očekávat projevení nějaké sebereflexe a odpovědnosti za své činy.

Samým vrcholem ovšem je, že i díky této kauze, se Andrej Babiš bude ještě více stylizovat do role „ukřižovaného spasitele“, kterého chtějí odstranit systémové politické strany, jeho političní konkurenti. Drze si při tom myslí, že mu na to národ znovu skočí.

Jestli tu ale opravdu existuje produkt divokých devadesátých let, který celé roky tahá za nitky, je škodlivou součástí systému, pak je to právě Andrej Babiš. Jak jinak si vysvětlit jeho pohádkové zbohatnutí v době Zemanovy vlády či historky o tom jak v případě telefonátu byl Stanislav Gross z Úřadu vlády v Babišově vile v Průhonicích do jedné hodiny jako na koni.

Babiš je brilantní manipulátor a lhář. Vše se ještě znásobuje, uvědomíme-li si jeho obrovskou ekonomickou sílu, která dokáže zaplatit ty nejlepší politické marketéry, jakým bezpochyby Marek Prchal v českém rybníčku je, anebo rovnou celostátní média, zejména Mladou frontu.

Účelovka, kampaň, zadání, muž s přelepenými ústy, toho všeho jsme už byli svědky. V kampani můžeme podobnou masáž očekávat znovu. Možná už jsou podobné billboardy v tiskárně.

Nutno říci, že „hnutí“ ANO ani nic jiného nezbývá. Kampaň by totiž měla být zejména o programu a reálných vizích do budoucna. Nic takového ale politická divize Agrofertu záměrně nemá. Jediným programem je hovořit o ČR jako o spálené zemi, kde se nic nedaří, kde „všeci kradnú“ jenom Andrej „čerpá“. Naštěstí ten hodný Slovák zpohlavkuje všechny ty blbečky, co to tu dělali dosud špatně a nastolí ráj na zemi.  A co za to? Vzít si koblihu, mlčet a nezabývat se zbytečnými pojmy jako třeba svoboda.

Babiš nenapadá jen všechny politiky kolem sebe, ale jeho útoky míří i na policii a státní zastupitelství. Ve svobodné zemi a fungujícím právním státě něco odporného a nepřijatelného. Nebo se nám snad polobůh Andrej snaží naznačit, že policisté a státní zástupci jsou zmanipulovaní? A že si do teď nestěžoval…

Voliči budou mít nakonec poslední slovo. Rozhodnou o tom, zda chtějí aby jim vládl člověk, který je obviněný z toho, že je okradl o 50 milionů korun a ještě si z nás celou tu dobu dělal legraci, nehledě na fakt, že na něj kdykoliv může být uvalena vazba, aby nemohl ovlivňovat svědky. Rozhodnou o tom, jakým pohledem nás bude vnímat celý svět. Jestli budeme viděni, jako národ, který je natolik ochromený, že sebou nechá manipulovat podvodníky a lháři.

Ještě ale stále můžeme změnit směr, vydat se jinou, těžkou, ale svobodnou a jasnou cestou. Je to v našich rukách.

Kdysi mi jedna výjimečná osoba řekla, že všechno vidím až moc černě. Alespoň teď tak skončím pozitivně, tedy přesvědčením, že cestu do ještě většího marasmu, zoufalství a skutečného Palerma, společně odmítneme. Máme na to! Máme na to porazit Babiše v nás! 


Reklama